Skip to content

A tökéletes esküvői helyszín kiválasztása

Az esküvőszervezésnek egyik legfontosabb eleme a megfelelő helyszínválasztás. Sok feltételnek kell megfelelnie, hogy elmondhassátok, hogy a Ti esküvőtökhöz tökéletes, de nem utolsó sorban az is nagyon fontos, hogy a megálmodott esküvői stílusotokhoz is teljes mértékben illeszkedjen. Így a tervezés elején beszéljetek arról, hogy kinek milyen vágyai elképzelései vannak, és ha sikerül megegyeznetek, akkor kezdődhet is a helyszínvadászat.

Fontos, hogy a helyszín illeszkedjen hozzátok, hiszen egy napot fogtok eltölteni a vendégeitekkel, amire még biztosan nagyon sokáig fogtok emlékezni, a helyszín pedig megadja az est alaphangulatát.

Szokások, esküvői helyszínek régebben

Régebben az esküvők az anyakönyvvezetőnél kezdődtek, illetve, ha a pár és családja vallásos volt, akkor a templomban folytatódott, ma már a szertartásvezetőknek köszönhetően bárhol, bármilyen környezetben tarthatja a pár a szertartást. Azzal tisztában kell lenniük, hogy a szertartásvezetős esküvő előtt a párnak be kell mennie az anyakönyvvezetőhöz előzetesen hivatalosan összeházasodni, de a meghitt szertartásnak ezután már csak a képzeletük szabhat határt. A ti igényeitektől, elképzeléseitektől függően lehet elegáns, modern vagy akár extrém szertartás is. Míg az anyakönyvvezető csak a helyileg az ő hivatalához tartozó helyszínre szállhat ki, az általatok kiválasztott és szimpatikus szertartásvezető összeadhat benneteket az erdőben, tóparton, hegyen, bárhol.

Még az én szüleim nagyszüleim elmondása alapján a lakodalmakat étteremben, esetleg sportcsarnokban vagy egy iskola aulájában tartották, ma már rengeteg kimondottan esküvőkre és rendezvényekre tervezett rendezvényházak közül választhatnak a párok, illetve lehetőségük van elegáns kastélyokban ünnepelni, vagy lélegzetállító természetközeli esküvői helyszínt választani.

Helyszínválasztás

Fontos, hogy a helyszínválasztás előtt gondoljátok át a vendéglétszámot és készüljetek preferált dátummal, legalább hónap szintjén. Ezeket biztosan meg fogja kérdezni tőletek elsőként a helyszín, így az a legbiztosabb, ha már az ajánlatkérésnél ezeket feltüntetitek. Azt is döntsétek el, hogy mindenképp hétvégi napban gondolkoztok, vagy szóba jöhetnek hétközi napok is? Manapság egyre népszerűbbek a péntekek, csütörtökök, de előfordulhatnak már keddi esküvők is.

A legnépszerűbb helyszínek már előfordulhat, hogy évekkel előre le vannak foglalva, így, ha van preferált, akkor érdemes időben lefoglalni a kedvencet! Azonban mindenképp javasolnám nektek, hogy a foglalás előtt mindenképp menjetek el helyszínbejárásra, hogy élőben is megbizonyosodjatok arról, hogy valóban ez a hozzátok illő helyszín.  Az is jó lehet, hogy 2-3 helyszínt megnéztek, hogy legyen összehasonlítási alapotok, de nem javaslom, hogy túl sokat nézzetek meg, hiszen egy idő után biztosan csak összezavarodtok.

A helyszínek leszűkítéséhez segítség lehet a különböző közösségi média felületek anyagai, illetve a visszajelzések a helyszínről.

A helyszínválasztás kapcsán fontos pár kérdést feltennetek magatoknak, illetve a helyszínhez:

  • Lehet polgári szertartást ott tartani? Ha anyakönyvvezetővel tartanátok, akkor az anyakönyvvezető kiszáll a helyszínre?
  • Az egyik legfontosabb, hogy hány fő befogadására alkalmas a helyszín? Itt figyeljetek arra, hogy kényelmesen le tudjanak ülni a vendégek és tudjanak táncolni is!
  • Körasztalos vagy táblaasztalos ültetésre van lehetőség?
  • Van etetőszék?
  • Az érzékeny vendégeknek van különleges menüre lehetőség?
  • Bevihető sütemény vagy alkoholos ital? Van ennek külön költsége?
  • Hány főt tud elszállásolni a helyszín?
  • Ha kültéri szertartást tartanátok: Van B terv rossz idő esetére?
  • Vannak tiltások? pl: tűzés, gyertyagyújtás, tűzijáték, hangkorlátozás
  • Vannak kizárólagos partnerek vagy bármilyen szolgáltatót bevihettek a helyszínre?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük