Skip to content

Eladó a menyasszony – Menyasszonytánc

Sokan összekeverik a menyasszonytáncot a menyecsketánccal, így ezzel kezdeném: öntsünk tiszta vizet a pohárba. A menyasszonytánc az, amikor a menyasszony még fehér ruhában táncol a násznép tagjaival, akik egy összeg bedobásával a fazékba vagy erre kijelölt ládába sorra kerülnek a táncban. A menyasszonytánc alkalmával van lehetősége a menyasszonnyal mindenkinek legalább egyszer biztosan táncolnia.

Ez a tánc ez egyik tetőpontja az esti buli hangulatának, jellemzően ilyenkor kerülnek elő a mulatós zenék és olyan dallamok, amire forgatni lehet a friss asszonyt.

A menyasszonytánc annak is a szimbóluma, hogy ez az utolsó tánc lányként. Korábban ezt a táncot még a lakodalom előtt tartották, de ez az idő múlásával kitolódott éjfél körülre, ami után az átöltözés szokott következni. A hagyományok szerint a násznagy vagy a vőfély kezdi a táncot, ő forgatja meg először a menyasszonyt. Az ezt követő sorrend manapság már nem igazán van meghatározva, nagy körbe vagy sorba állva várakoznak a vendégek egy táncért. Biztosan hallottatok már „Eladó a menyasszony” felkiáltást! Ez a legjellemzőbb táncra invitálás a menyasszonytáncnál. Az utolsó táncos a vőlegény, aki a hagyományok szerint az összegyűlt pénznél nagyobb összeget kell letennie, de ennek már egyre kevésbé van hagyománya. Viszont ezzel zárul a menyasszonytánc, jó alkalom ezután együtt elmenni egy picit pihenni és utána átöltözni.

Manapság egyre divatosabb – és őszintén szólva ezt én is szeretem – hogy a vőlegényeket is bevonják a táncba, így úgynevezett „vőlegénytánc” is van ilyenkor. Ez különösen nagyobb násznépnél lehet szerencsés, így, ha ketten táncolnak rövidebb idő alatt végére érhetnek a vendégseregnek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ilyenkor választaniuk kell a vendégeknek, hogy kivel táncolnának, szerintem kimondottan szép mikor egy nagy körbe fonnak barátokat vagy családtagokat ennek a táncnak keretén belül.

Előfordul, hogy nem szeretnének a párok menyasszonytáncot, én mindenkinek azt mondom, hogy úgy legyen az esküvőjük, ahogy ők szeretnék, ahogy nekik kényelmes. Ebben az esetben mindig beszélünk arról, hogy mi az, amit nem szeretnek benne, és vagy teljes egészében kihagyjuk, vagy megpróbálunk megoldást találni arra, hogy úgy történjen meg ez a programelem, hogy mindenki jól érzi magát közben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük