Skip to content

Esküvői játékok és programelemek – Hogyan tegyük szórakoztatóvá a Nagy Napot?

Az esküvő napján meg kell találni az egészséges arányt a játékok és a buli között, hiszen az sem jó, ha túl sok a kötött program, de néha nagyon jól új lendületet tud adni az estének. Olvassátok el ezt a bejegyzést és inspirálódjatok belőle, hátha valami nektek is megtetszik!

Fontos, hogy olyan játékokkal, programelemekkel számoljatok, ami nem csak rólatok szól, hanem a vendégeket is megmozgatja, ők is be tudjanak csatlakozni, ők is élvezni tudják.

Mikorra tervezzük a játékokat?

A játékokat mindenképpen a vacsora utánra tervezzétek, amikor már mindenki jól lakott, akkor nagyobb kedvvel vesz részt a játékokban. Fontos, hogy a játékokat ne egymás utánra időzítsük, hanem az est különböző szakaszába, amikor azt érezzük, hogy jól esne egy kis pihenés vagy ha kicsit leült a hangulat, akkor jól fel tudja újra húzni egy-egy program. Én mindig azt javaslom, hogy ne ragaszkodjunk erőszakosan egy játék időzítéséhez, hanem a ceremóniamester és az esküvőszervező figyelje az este alakulását és akkor tegyék bele a játékot, ha akkor azt úgy ítélik meg. Előfordult már, hogy eredetileg több játékot terveztünk, de a hangulat úgy kívánta, hogy végül egy két játékot kihagytunk, és ez nagyon jót is tett az estének. Természetesen ezt mindig egyeztetjük a párral, ha ragaszkodik egy bizonyos játékhoz, akkor azt mindenképp megtartjuk.

Hagyományos esküvői programelemek

Hagyományos esküvői programelem kategóriába sorolnám a csokordobást. A hagyomány szerint a hajadon hölgyek állnak oda a csokorért, és aki elkapja a csokrot, az fog legközelebb házasodni. Nem mindenki szeretné, bár ezt még mindig többen választják, mint a harisnyakötő dobást. Manapság már sokféleképpen meg lehet bolondítani, ezt a programelemet, hiszen már lehet, hogy a csokor több részre hullik, hogy szalagot vág el a menyasszony, hogy egy ládából kell kiszedni a különböző kulcsok segítségével. Mostanában több helyről az az igény, hogy ne csak hajadonok állhassanak oda a csokordobáshoz, de aki elkapja, akkor annak párja teljesítse minden kívánságát. Szerintem ez is szuper megoldás lehet egy olyan esküvőn, ahol kevesebb a hajadon lány. Ebben az esetben akár férfiak is beállhatnak az elkapók közé.

Másik olyan programelem, amiről már mindenki biztosan hallott, az a menyasszonytánc. Ez az a tánc, amikor még fehér ruhában táncol a menyasszony és minden vendég sorban áll hozzá egy táncért. Ezt manapság már egy olyan csavarral szokták megspékelni, hogy a vőlegény is beáll egy-egy ilyen táncra táncolni a násznéppel.

Kvíz jellegű játékok

Kvíz jellegű játékot játszhatunk úgy, hogy a násznépnek teszünk fel kérdéseket a párról és pontgyűjtésbe kezdhetnek, hogy ki ismeri őket a leginkább. Aki a legtöbbet eltalálja kaphat valami jutalmat az ügyességéért. A másik kvíz jellegű játék, hogy a pár mennyire ismeri egymást vagy mennyire egyezik a véleményük. Ez manapság az egyik legnépszerűbb játék, az úgynevezett cipős játék. Itt a menyasszony és a vőlegény egyet a menyasszonyi cipőből és egyet a vőlegény cipőből a kezébe vesz és a ceremóniamester által feltett kérdésekre válaszolnak úgy, hogy a „kire igaz inkább…” kezdetű kérdéseknél felemelik a tulajdonosához tartozó cipőt. Vajon hány pontot ér el a pár a végén? Mennyire lesz hasonló a válaszadásuk? Ebbe a játékba is bevonhatjuk a násznép többi tagját, ahol ők is megtippelhetik, hogy kire igazak inkább a feltett kérdések.

Vendégek bevonása – egész este alatt

Fontos, hogy a vendégek ne érezzék kívülállóknak magukat az esküvőn. Számukra is fontos, hogy minél inkább részesei legyenek a Nagy Napnak.

Az egyik ilyen lehetőség, hogy készítünk egy „menyasszony és egy vőlegény csipeszt”, ami az est folyamán észrevétlenül vándorol a vendégek ruhájára. Amikor a ceremóniamester megállítja a zenét, és szól, hogy keressék meg a csipeszeket, akkor aki megtalálja saját magán az kap valamilyen „büntetést”. Ezután az est folytatódik tovább és még pár alkalommal ugyan ez történik.

Gémkapocs gyűjtő játék során minden vendég egy gemkapcsot kap a tányérja mellett. A vendégeknek beszélgetniük kell egymással és nem szabad kimondaniuk a menyasszony, a vőlegény szót, valamint a menyasszony és a vőlegény nevét. Ha valaki elrontja, akkor a már nála lévő gemkapcsokat tovább kell adnia annak, aki elnyerte tőle. Aki a legtöbb gemkapcsot tudja összegyűjteni, az a végén jutalmat kap.

Fotóvadászat közben megismerhetik egymást jobban a vendégek és még emlékezetes képeket is készíthetnek az estéről. A jó hangulat garantált! Feladatkártyákat adunk a vendégeknek, ahol különféle fotós feladatokat kell teljesíteniük. Pl: Fotózkodj a legidősebb vendéggel, fotózkodj a teli tánctérrel stb.

Programelemek vendégek bevonásával

Egy időben nagyon népszerű volt a hintós játék, de még most is sok esküvőn megtalálható. Ebben a játékban egy kedves kis történetet mond el a ceremóniamester, amiben a hintó, a lovak, a király és a királynő, valamint a kocsis szerepét a násznép tagjai játsszák. Rengeteg nevetéssel jár ez a játék, de vigyázzon, aki nem bírja az italt inkább más játékban vegyen részt!

Kézenfekvő és hangulatépítő elem a táncverseny, vagy táncpárbaj. Itt célszerű a fiú és lánycsapatoknak egymás ellen táncolniuk, mutassák meg egymásnak, hogy ki tud jobban teljesíteni a bizonyos tánc stílusokban!

Ki volt a legfigyelmesebb a násznépből? Ezt a játékot érdemes az átöltözés idejére időzíteni. Ekkor a vendégeknek le kell rajzolniuk, hogy pontosan hogyan nézett ki a menyasszony ruhája. Minden részlet számít, a szemfülesek az ékszereire és a frizurájára, a sminkjére is figyelnek!

Gyerekbarát esküvői játékok, gyereksarok

Amennyiben sok gyerekre számítunk az esküvőn érdemes rájuk is gondolni. Ha teljes kikapcsolódást szeretnétek nekik, akkor vehettek igénybe animátor szolgáltatásokat, akik kimondottan esküvőkön vigyáznak gyerekekre és különféle programokkal szórakoztatják őket. Ha azonban ezt nem szeretnétek, akkor is tudtok készülni pár játékkal, puzzle-val, esetleg esküvői színezővel a legkisebbeknek. Biztosan nagyon fognak örülni neki!  Fontos a gyerekek szórakoztatása!

Tanácsaim

Bízok benne, hogy találtatok ötleteket az esküvőtökre, ami leginkább hozzátok illik! Azt semmiképp sem ajánlom, hogy mindegyik programelemet alkalmazzátok, bátran válasszátok ki azt a párat, amit magatokénak éreztek. Ha rám hallgattok, akkor mindenképp segítségét kéritek egy ceremóniamesternek vagy vőfélynek, aki profin levezényli minden programelemeteket!

Ha további tippekre, hasznos tanácsokra lenne szükségetek az esküvőszervezés során, akkor kövesd az oldalamat, közösségi média felületeimet és a Youtube csatornámat!

A visszajelzésedet köszönettel veszem, írd meg nekem, hogy milyen téma érdekelne még a jövőben!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük