Skip to content

Hogyan készülj fel a tanúbeszédre? Tippek és tanácsok

Az esküvői tanú beszéde az egyik legmeghatározóbb pillanata az esküvői fogadalmaknak. Ez egy olyan pillanat, amikor a tanú nemcsak a menyasszony és a vőlegény, hanem az egész esküvői közönség előtt is szót kap. Az est alatt lehet több beszélő is, de ebben az esetben fokozottan kell figyelni arra, hogy a beszédek ne nyúljanak el nagyon hosszúra.

Kezdd el időben! Tervezd meg!

Ne hagyd az utolsó pillanatra. Kezdd el a beszéd írását és gyakorlását időben. Így van lehetőséged többször átnézni és „finomhangolni” a beszédet. Ha időben elkezded még van lehetőséged újabb sztorikat is beleírni, ezzel szép keretet adni a mondandódnak.

Állíts össze egy vázlatot vagy tervet a beszéd felépítéséről. A tipikus esküvői tanú beszéd három részből áll: köszöntés, személyes történetek és jókívánságok a jövőre nézve. Általában a személyes történetek szokták a legnagyobb részt kitenni, de fontos, hogy ez is olyan hosszúságú legyen, hogy a vendégek könnyen be tudják fogadni.

Személyes történetek, humor

A legemlékezetesebb tanú beszédek azok, amelyek személyes élményeket és történeteket tartalmaznak a menyasszony és a vőlegény közös életéről vagy barátságukról. Olyan történeteket válassz, amelyek jól tükrözik a pár kapcsolatát és értékeit, valamint a veled közös élményeket.

A humor mindig jól jön egy esküvői tanú beszédben. Vigyázz, hogy ne vidd túlzásba, és ne viccelj olyannal, amelyek érzékeny területeket érinthetnek. Kerüld e belsős vicceket, amit esetleg csak ti érthettek, hiszen az mások számára vagy érthetetlen vagy kényelmetlen.

Rövidség

Ne legyen túl hosszú a beszéd. Az ideális tanú beszéd 3-5 perc hosszúságú. Az emberek hosszú esküvői beszédeket gyakran unalmasnak találják. Próbáld meg kideríteni, hogy mond-e még rajtad kívül más is beszédet, ha igen, akkor fokozottan ügyelj arra, hogy ne legyen túl hosszú.

Gyakorlás, kérj tanácsot

Ne elégedj meg azzal, hogy csak egyszer elolvasod a beszédet. Gyakorold többször, hogy magabiztos legyél a nagy napon, esetleg próbáld el mások előtt is, hogy ki tudjátok javítani az esetleges problémákat. Családtagjaidtól, a pár barátaitól kérhetsz tanácsot, hogy amit mondasz az nem sértő, megfelelő hosszúságú, jól érthető.

Vond be a közönséget

Zárd le a beszédet egy köszönéssel, és kérd a násznépet, hogy együtt emeljék poharukat a párnak.

Pár vicces ötlet, amit személyre szabhattok:

  • Készítsetek segédkártyákat, amiket a műsorvezetők is használnak és kezdjetek teljesen oda nem illő sztorikat felolvasni. Például, „amikor a rendőrségen…hupsz ez nem az…” (eldobni egy segédkártyát) 2-3 ilyen segédkártya után kezd el a rendes beszédet, biztosan mindenkinek jobban felkelted az érdeklődését.
  • „Mindenkinek eljön az időszak, amikor találkozik a lelkitársával. Ez a személy egész életében szeretni fogja, és ki fog tartani mellette. Ez a pillanat akkor jött el, amikor *a menyasszony/vőlegény* találkozott velem.”
  • „Csak azt tudom mondani védekezésül, hogy a *menyasszonynak/vőlegénynek* és nekem hasonló humorérzékünk, ezért, ha a beszéd nem vicces, akkor hibáztassátok őt.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük