Skip to content

Csodák üvegből – Interjú TinYTrIP GlassArt alkotójával

A TinyTrip Glassart megálmodójával Kovács Petrával személyes tapasztalat kapcsán ismerkedtem meg. Bár Petra kedvencei a nagyobb volumenű dekorációk és installációk, a csodálatos ékszereibe is beleszerettem. A párom, Zsombor az esküvőnk után lepett meg a menyasszonyi csokromból készült ékszerrel, amihez Petra segítségét kérte. A végeredményt már láthattátok az Instagramomon, de csatolok ide is egy képet, mert nem elég egyszer látni.

Petra mivel az izgőmozgó kislányával Sárival van otthon így az interjút hangüzenetekkel oldottuk meg és Petra minden egyes szavában érződik, hogy mennyire imádja a munkáját, olyan jó volt ezt hallani! Ha Ti is bele szeretnétek kicsit látni a munkáiba olvassátok el a vele készült interjúmat!

Mutatkozz be kérlek, mondj pár szót magadról! Mit kell tudnunk rólad?

32 éves vagyok, 14 éve vagyok üvegműves. A kiskepzoben tanultam ki a szakmát

Nagyon szeretek a természetben lenni, akár csak sétálgatni, kirándulni, túrázni, piknikezni, mindegy, csak a természetben legyek. Nagyon sok ékszeremet úgy készítem, hogy a túrázások, kirándulások során szerzett növényeket foglalom be. vagy akár pillangószárnyakat, ha találunk valami szépet.

Mióta foglalkozol ezzel, hogyan találtál rá erre a csoda hivatásra?

Igazából mindig is érdekeltek a színes üvegek. Már gyerekként is lenyűgöztek, hogy milyen szépek. De gyerekként még nem gondoltam arra, hogy én majd üvegékszeret fogok csinálni, vagy üveggel fogok komolyabban foglalkozni. Ékszereket akartam mindig is csinálni, ez nagyon közel állt mindig a szívemhez.

Mihez van szükség arra, hogy tőled tudjon valaki rendelni valamilyen virágos tárgyat?

A legelső dolog, hogy megadom a címem és megkérem a megrendelőt, hogy adja fel nekem postai úton a szirmokat, leveleket, amiből majd készítenem kell valamit. Ha hozzám beérkezik a szirom, akkor együtt tervezzük meg. Én ránézek, megnézem, hogy én mit tudnék kihozni belőle. Ez függ attól is, hogy mennyi a szirom mennyisége, mert ha kevés, akkor nincs olyan nagy választási lehetőség, hogy szépen meg tudjuk oldani, max úgy, hogy én is kipótolom saját szirmokkal, saját növényekkel. Ha jó sokat kapok, akkor tudok csinálni belőle akár több dekort is. Ezután én adok ötleteket, hogy mi az, amit lehet. Sokszor van az, hogy teljesen ötlet nélkül jönnek felém az emberek, általában nem tudják még, hogy mit szeretnének. Akkor szoktam adni pár támpontot, hogy milyen dekort, falidíszt, függőket lehet készíteni. Ebből nagyjából tud választani a vásárló. Akkor szoktam komolyabb tervet készíteni, ha már megvan, hogy egy falidíszt, vagy egy függőt, vagy valami dekort szeretne, amit le tud tenni a pultra, az asztalra, illetve ékszerdobozt is lehet kérni. Én ezeket felsorolom, ebből választ az illető, onnantól meg megtervezem egyedileg. A terv úgy szokott kinézni, választunk formát. Ha a forma megvan, akkor belehelyezem a virágokat. Az ékszereknél szoktam küldeni formatervezéssel együtt behelyezett virágokat is. Így szokott történni a virágos termékeknek a rendelés leadása. A lánchosszt nem én szoktam random összetenni, hanem mindig megkérdezem az illetőt, hogy milyen lánchosszal szeretné, mert nyilván van, aki rövidet, hosszút hord, úgyhogy ez egyéni. Egyébként egy nemesacél lánc, nagyon erős a szakítószilárdsága és antiallergén, illetve nem színeződik el, mint az ezüst, úgyhogy 20 év múlva is ugyan így fog kinézni.

Pontosan milyen lehetőségek közül választhatunk?

Igazából sok lehetőség közül lehet választani, mondhatnám azt, hogy határtalan a lehetőségek tárháza, ha dekorokról beszélünk. Tudok készíteni dísztárgyakat, falidíszeket, függőket, ablakba dekorokat, napfényfogókat, ékszerdobozokat, vagy csak simán tárolókat, lehet szélcsengőt is csinálni, vagyis ahhoz hasonlókat, nagyon sok félét. Én általában nagyon örülök, ha valaki olyat kér, amit még nem készítettem. Ahhoz nyilván nem tudok fotót küldeni, hogy ilyet már készítettem, így néz ki, úgyhogy inkább a bevállalósabbak szoktak kérni olyat, ami még nincs kész. Például tükrökkel is lehet kombinálni a virágos dekorokat, az is gyönyörűen néz ki. Képkeretet is készítek az is nagyon szép. Monumentális dolgokat is nagyon szívesen készítek és készítenék, akár egy Monstera tükröt, amibe bele van rejtve pár helyre virág, vagy csak simán tükör nélkül csak a virágok. A Tiffany technika azért csodálatos, mert óriási lehetőség rejlik benne és tényleg bármit meg lehet vele csinálni. Egyszerűen fantasztikus csak nincs annyi időm, energiám, hogy minden ötletemet megvalósítsam, ezért minden évben tudok pár új dolgot elkészíteni, amit évek óta tervezek.

Milyen anyagokkal dolgozol?

Én a dekorokat forrasztóónnal készítem, ami ólmot tartalmaz, Magyarországon nem nagyon lehet olyat kapni, amiben nincsen. Az ólom akkor nem tesz jót esetleg a bőrnek meg a légútnak, ha forrasztás alatt van. Ha a kész terméket kapod, akkor nem mérgező az anyag. Én ezzel dolgozok, amikor dekorokat készítek, ékszereknél viszont egy teljesen ólommentes ezüstözött forrasztóanyaggal dolgozom, ami kifejezetten a Tiffany-technikához lett készítve. Ezt itthon veszem egy üvegezőboltban, nagyon jó az összetétele és tényleg gyönyörű végeredményt kapok. Az ékszerek ezüstözöttek és teljesen ólommentesek. Ez a forrasztó része, illetve üveggel dolgozok, mindent üveggel készítek. Sokszor előfordul, hogy valaki rám ír, hogy szeretne egy CLEAN nyakláncot, aztán meglepődik, hogy üveg van benne. Sokan azt hiszik, hogy csak a keret van ott és nincs benne semmi. Ha olyan, mintha nem lenne benne üveg, akkor az átlátszó üveg. Az ékszerek 90%-a újrahasznosított üvegből készült, olyan hulladéküvegből, amit más már kidobott volna. Például kitört egy katedrálablak a lakásban és volt, hogy megkerestek ezzel, hogy tudnék-e kezdeni valamit vele. Az ékszerekhez nekem elég a törmelék is, akkor nem kell., hogy nagy üveg legyen, mint a dekorokhoz. A dekorokhoz pedig – mivel ott nagy üvegre van szükségem – mondjuk ott olyan 50 % készül vásárolt üvegből és a másik 50%-a pedig másnak már nem kellő üveghulladékból, sokszor sikerül teljes ablaküveget elhoznunk.

Láttam olyan nyakláncokat tőled, amikbe lepkeszárny volt belefoglalva. Ez a Te ötleted volt, vagy érkezett hozzád egy ilyen megrendelés?

A lepkeszárnyas az én ötletem volt. Jó pár lepkét látunk a kirándulásaink során és van egy barátnőm, aki soproni és ők nagyon sokat mennek komoly túrákra külföldre is és nagyon sok lepkét találnak az út során. Ő ezeket mindig elteszi és ő is megkeresett, hogy tudnék-e kezdeni velük valamit, mert gyűjti-gyűjti már évek óta, de igazából nem tud vele mit csinálni. Ennek nagyon örültem, mert nekem akkor még csak pár darab volt és akkor szép lassan összegyűlt jó pár lepkeszárnyam, ebből készítettem az ékszereket. Óriási sikere volt az első körben, nagyon-nagyon örültem, hogy másnak is ennyire tetszik. Annyira szépek ezek a lepkék és alapból nagyon kevés ideig élnek és így nagyon örülök, hogy egy új életet adva nekik gyönyörű ékszerként élhetnek tovább, ugyan olyan kecses formában, amilyenek eredeti életükben is voltak.

A nekem készült nyaklánc esetében kicsit betekinthettem, hogy hogy működik nálad egy ékszerkészítés. Elmeséled, hogyan néz ki nálad egy megrendelési folyamat?

Ha mondjuk nem szirmos ékszert szeretne valaki, hanem mondjuk még ő se tudja, csak tetszik neki egy üveg és azért írt, akkor általában fel szoktam vázolni a lehetőségeket. Először tisztázzuk, hogy szettet szeretne, vagy csak egy darab ékszert, mondjuk egy gyűrűt vagy egy nyakláncot, fülbevalót. Utána kitérünk arra, hogy milyen formát szeretne az illető, inkább a geometrikus vagy inkább a lágyabb formák azok, amik bejönnek. Utána küldök pár formatervet, hogy kiválasszuk a végleges formát és úgy készítem el a választott ékszert az üvegből. Ha valakinek tetszik mondjuk egy üveg, de túlságosan élesnek tartja a mintáját és szeretné, ha kicsit homorúbb lenne, akkor arra is van lehetőség, hogy egy kicsit megolvasztom az üveget és így a katedrálforma, ez a szép textúra kicsit elhomályosodik rajta, azzal, hogy beolvad, azzal kicsit lazább lesz a forma. Ha ékszert kell terveznem, akkor az összeget az elején közlöm, de kifizetni csak a legvégén kell. Ha dekort kell készítenem, akkor viszont a felét el szoktam kérni előre. Nagyjából így lehet ezzel számolni.

Mi volt eddig a kedvenc megrendelésed? Miért?

Huhh hát, hogy mi volt a kedvencem eddig, nagyon nehéz erre válaszolni, mert nagyon sok kedvencem volt. Talán az egyik legkülönlegesebb igazából nem köthető az üveghez. Nekem a márkám az eredetileg arra épült, hogy szerettem volna támogatni egy alapítványt, fontos számomra a biodiverzitás megvédése. Az egész márkám anno a jegesmedvék védelmére épült és én évekig támogattam a WWF-et a bevételemnek egy részével, valamikor több volt, valamikor kevesebb, a bevételtől függött. Megkeresett pár éve Dávid Panni, akinek készítettem egy jegesmedve nyakláncot üvegből. A párjával Izlandon találkoztak és a párja nagyon sok expedícióra jár a Déli-sarkra és a jegesmedvék védelmére tette fel az életét, nagyon fontos volt ez neki is. Már akkor nagyon élveztem, hogy elkészíthettem egy ilyen ékszert és azért készítettem neki a medált, mert a párja nagyon sokszor úton volt és nem volt vele és úgy akarta, hogy vele legyen a jegesmedve medállal. Miután elkészítettem neki az ékszert akkor egy-két hétre rá megkeresett a párja is, aki egy inuittól, egy őslakótól kapott egy jegesmedve karmot, és ezt szerette volna befoglaltatni egy nyakláncba magának. Annyira tetszett neki, amit csináltam a Panninak, hogy ő is szerette volna, ha ezt meg tudom csinálni. Én nagyon boldog voltam, hogy egy igazi jegesmedvekarmot foglalhatok nyakláncba. Nekem nagyon sokat jelentett, egy olyan embernek, akinek nagyon fontos a jegesmedvék védelme, nekem ez a mai napig nagyon a szívemben van ez a projekt. Ez volt szerintem az egyik legkülönlegesebb munkám, amit nagyon-nagyon élveztem. 

Az egyik legjellegzetesebb dekorom az üveg trófea volt, ami egyben fali lámpa is. Itt állatokat formáztam egy 3D tervező segítségével. Ezeknek a lámpáknak az a célja, hogy felhívjuk az emberek figyelmét az állatvédelemre és egyben mutassunk egy csodálatos alternatívát a valódi trófeák helyett. Számomra legkedvesebb a jegesmedve trófea volt ami majdnem a világ legjobb helyére került. Ahhoz az emberhez akinek szintén fontos ez a téma és engem ért a megtiszteltetés, hogy nyakláncot varázsoljak a jegesmedve karomból neki. Végül a covid ezt meghiúsította. Azóta a nappalinkat díszíti a jegesmedve lámpa.

 Illetve két kollekcióm van, ami nagyon fontos számomra, az egyik az a WEARhistory, aminél több száz éves üvegtörmelékből készítek ékszereket. Ez folyamatos kollekció, ebbe mindig alkotok valamit, gyűjtöm hozzá az üvegeket, mindegyik terméknél a webshopba oda szoktam írni, hogy az üveg honnan van. A nagyja a több száz éves a Török Pál utcából van a Gül baba mögött lévő épületből, vagy hát a Gül babánál, amit felrobbantottak a világháború alatt. A nagyja onnan van, de van olyan is, hogy nagymama házából kaptam és akkor oda szoktam írni, hogy ez az ékszer honnan van, miből készült, hogy a nagymama spájzüvege volt, de összetört és már nem lakják a házat és így kaptam az üveget, szóval többféle verzió van.

A másik az a Save The Wildlife kollekcióm. Ez volt az első igazi kollekcióm a márka alatt. Itt arra mentem rá, hogy kihaló félben lévő állatokat szerettem volna megvalósítani ékszerben. 10 ilyen állatot választottam, szárazföldi és vízi is van köztük egyaránt, egy fotózást is terveztem eköré. Ez egy nagyon nagy volumenű dolog volt, nagyon örültem, hogy létre tudtuk hozni, nagyon jó csapatot sikerült összeraknom hozzá. Egy olyan fotózást terveztünk köré, amivel azt mutattuk be, hogy mit éreznek ezek az állatok. Minden modell kapott egy ékszert, egy állatot és úgy választottam ki a modelleket, hogy az állat passzoljon a karaktere.

Ha valaki szeretne tőled rendelni valamit, akkor milyen platformon tud téged elérni?

Ha valaki rendelni szeretne, akkor instán tud írni nekem. Általában, ha valami komolyabb dologról van szó, akkor emailre szoktam átirányítani a dolgot, hogy vissza tudjam keresni. Én jobban szeretem az emailt, de Instán és Facebookon keresztül meg lehet találni és lehet írni.

Mik a jövőbeli terveid? Van valami különleges álmod, elképzelésed?

Nagyon sok tervem és ötletem van, amiket szeretnék megvalósítani, van egy-két nagyon monumentális, amit nem tudom pontosan hol fogok még megcsinálni, mert elég sok hely kell hozzá.. Egyszerűen a tervezéshez idő kell számomra. Most úgy dolgozom, ha munka van, akkor felmegyek és azonnal el tudom kezdeni, viszont, ha valami újat készítek, akkor szükségem van időre, hogy tervezhessek. Ez ékszereknél nagyon kevés idő, mert ékszereknél annyi ötletem van, hogy nagyon gyorsan papírra tudom vetni és meg is van a tervezés része, viszont dekoroknál ez már nem elég, ezeknél a nagyobb ötleteknél is az van, hogy napokra, hetekre lesz szükség, sőt, hetekig csak tervezni fogok, annyira részletes dolgokat szeretnék készíteni, viszont ott nagyon fontos, hogy tudjak belemerülni ebbe a tervezési folyamatba.

Nagyon szeretném, ha a Tinytrip Glassart nem csak az ékszerekre fókuszálna, mert jelenleg a célközöségem is az ékszerekre hajlik, hanem nagyon szeretném, a dekor részt is kiterjeszteni és szeretnék külföldi piacokon is megjelenni. Most a 2023-as évemnek nagy célja, hogy a külföldi embereket is elérjem, erre nagy hangsúlyt fektetek. Illetve szeretném, ha jóval több dekorációt tudnék készíteni, illetve komolyabb installációkat is szeretnék vállalni. Például nálunk a házban 6 vagy 7 ajtó van, aminek üveges a felső fésze, ezek a benti ajtók, amik a szobákat választják el, ezeket az üvegeket szeretném kicserélni idővel ólomüvegre, Tiffany üvegekre, amiket én tervezek. Ez lesz a tesztüzem, hogy először az itthoni ajtókat megcsináljuk és nagyon szeretnék ilyen installációkat vállalni a jövőben. Nagyon örülnénk ennek, nagyon jó lenne, nekem ez nagyon nagy célom az elkövetkezendő pár évre. Ehhez még nekem fontos, hogy van egy külön Tiffany program számítógépre, hogy abban fejlesszem magam. Ez a nagy hosszútávú célom, hogy ilyen monumentális installációkat készíthessek, illetve lámpákat, dekorokat. Erre akarok ráfeküdni az elkövetkezendő pár évben. Izgalmas évek várnak ránk az biztos!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük