Skip to content

Tervezzünk együtt, kísérjétek végig velem az esküvőszervezést #2 – Költségvetés

Tervezzünk együtt, kíérjétek végig velem az esküvőszervezést #2 - Hol is kezdjük? Költségvetés

 Sokak fejében a Pinterest képek, a ruhaválasztás, a sok nevetés és színes dekorációk kiválasztása vannak, ha az esküvőszervezésre gondolnak, de sajnos nem csak ebből áll a dolog.

Az esküvőszervezés nem mindig könnyű, még akkor sem, ha esküvőszervező vagy. Nekem is meg kell küzdenem a párok legnagyobb problémájával, a költségvetéssel. A költségvetésből pedig kiindul az a kérdés, hogy mikorra is tudunk ennyi pénzt félretenni, mikor legyen a dátum. Ezek azok a kérdések, amiken azóta törjük a fejünket, hiszen addig elég nehéz szolgáltatókat találni, ha nincs meg a fejünkben, hogy mennyit szánunk egy adott szolgáltatásra, illetve, hogy melyik évben vagy hónapban tervezzük az esküvőt. A mi esetünkben Zsombor az, akit jobban lesokkolják a számok. Bár az évek során érdeklődött a munkám iránt, de valahogy a mi esküvőnk kapcsán jobban zavarják a magasabb számok. 😀

Fontos tényezője a költségvetés kérdésének, hogy ki fizeti az esküvőt. Előfordulhat, hogy a pár teljes egészében maga fizeti az esküvőt, de az is, hogy a szülők támogatják valamilyen szinten. Régi hagyományok szerint a lányos családok a lányukat adták férjhez, így a lányos szülők fizették az esküvő nagy részét. Ebben az esetben félő lehet, hogy a szülők elvárják, hogy beleszólhassanak az esküvőbe, ha már sok pénzt belefizettek. Nem feltétlenül minden esetben történik ez meg, de fontos ezt mindenképp az elején tisztázni a szülőkkel, ha ők is beszállnak a költségekbe. Szerencsére kapunk szülői támogatást, és kapunk is valamilyen szinten véleményezést, de határozottak vagyunk a legtöbb dologgal kapcsolatban.

Elképzelhető, hogy a fejetekben lévő álomesküvő nem reális, mert estleg nem néztetek utána, hogy mi mennyibe kerül, de ezzel semmi probléma nincs. Ha még egyáltalán nem gondolkodtál a terveken és esetleg egy esküvőszervezővel álltok neki a tervezési folyamatnak, akkor még időben képbe tud hozni, hogy az elképzeléseitek milyen költségekkel járnak, és mielőtt még túlzásokba esnétek segít a lehető legjobb megvalósításban. Ha végig gondoljátok, hogy mire szeretnétek mindenképp költeni, akkor hamar kiderül, hogy pontosan mi a fontos számotokra az esküvőn. Természetesen tudom, hogy a vendégeket a jó étellel itallal és a jó zenével lehet lenyűgözni, így persze ezek nagyon fontos elemek az esküvőn, és Zsombor ezeket is jelölte meg legfontosabbként, én azért becsempésztem a dekoráció, a ruha és természetesen a fotós/videós szolgáltatást is a kiemelten fontosak közé.

Amivel tudtok spórolni az esküvő kapcsán:

  • Ha nem szezonban tarjátok az esküvőt, illetve, ha hétköznap. A legtöbb szolgáltató kedvezményt ad nektek ezekre a napokra.
  • Írjátok össze, hogy mi az a 3 szolgáltatás, ami a legfontosabb nektek és próbáljatok meg azokra fókuszálni első körben.
  • Ha van bennetek egy kis DIY vér, akkor sok részét meg tudjátok oldani ilyen módon az esküvőnek.
  • Tudnotok kell, hogy a legnagyobb költség az étel és az ital lesz, ezért fontos átgondolnotok a vendéglétszámot. Tudom, hogy ez nehéz, de kevesebb vendéggel sokat tudtok spórolni.
  • Mielőtt belevetnétek magatokat a szervezésbe, nézzetek utána, hogy körülbelül mik a reális árak, ne okozzanak nagy meglepetést. 
265788546_959680901312843_6288452046099467353_n

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük