Skip to content

Tervezzünk együtt, kísérjétek végig velem az esküvőszervezést #3 – Vendéglista

Tervezzünk együtt, kísérjétek végig velem az esküvőszervezést #3 - Vendéglista

A vendéglista kérdés rajtam is erőteljesen kifogott. A szűk családi és baráti kör természetesen nem volt kérdés, az a része könnyen sikerült az összeállításnak. Aztán következett az a rész, amikor mindenkit felírtunk aki eszünkbe jutott… Na itt hamar elszaladt velünk a ló, rájöttünk, hogy ez így nem fog működni…Szükségem volt külső szemlélőre, hiszen én is viszonylag könnyen adok tanácsot a pároknak ezügyben, mindig azt mondom, csak azt hívják meg, akiket ténylegesen szeretnének.

Azt javaslom nektek, hogy a költségek szempontjából mindenképp gondoljátok át, hogy hány fő fér bele a költségvetésetekbe, hiszen a legnagyobb összeg az étel és italfogyasztás lesz, amit főre számolnak ki a szolgáltatók. Ne felejtsétek az étel és ital szolgáltatás esetén a szolgáltatókat is belekalkulálni a költségvetésbe, hiszen ők is fognak fogyasztani az esküvőn.

Sokan beleesünk abba a csapdába, hogy a rég nem látott barátokat/ismerősöket is beletervezzük a vendéglistába, de őszintén végig kell gondolni, hogy ha az elmúlt években nem tartottátok a kapcsolatot, akkor valóban ott szeretnétek-e látni az illetőt az esküvőn. Persze biztosan jóban voltatok egykor, de az idő előrehaladtával körvonalazódnak az ember életében azok a személyek, akik a közelében maradnak. Gondoljátok végig, a Nagy Napotokon inkább az ezer éve nem látott rokonnal/ismerőssel szeretnétek tölteni a napot, vagy azzal, akivel mindentől függetlenül is gyakran találkoztok, hiszen kölcsönösen szerettek egymással időt tölteni?

Természetesen ez a szituáció arra vonatkozik, ha költségérzékenyek vagytok. Ne értsetek félre, nem azt mondom, hogy szakítsátok meg a kapcsolatot a barátaitokkal, de ha a költségvetésetek alacsonyabb, akkor fontos átgondolnotok, hogy tényleg csak olyan legyen ott aznap veletek, aki igazán fontos számotokra.

Megoldás lehet arra az esetre, ha vannak olyan személyek, akiket a költségvetésetek miatt nem tudtok vendégül látni, hogy a templomi/polgári szertartásra meghívjátok őket, de a lakodalomra nem. Ez szintén jöhet ki rosszul és eshet rosszul a személynek, tehát ezt is mérlegelnetek kell. Mi nem szeretnénk ilyen megoldást választani, mert a vendégeink sokfelől jönnének és nem szeretnénk senkit olyan helyzetbe hozni, hogy utazzon sokat az szertartás miatt, majd hazaküldjük őket.

Még nem állt össze a végleges lista nálunk se, terveink/elképzeléseink vannak, de azt javaslom, hogy írjátok össze, hogy kik azok, akiket mindenképp szeretnétek, illetve azokat, akiket abban az esetben, ha a költségvetésetekbe még befér, hogy őket is meghívjátok. Én ezeket színkóddal jelöltem, illetve tudok olyan vendégről is, aki nem fog eljönni, de felírtam a listára, mert meghívót attól függetlenül szeretnék neki küldeni.

Mi azt is külön jelöltük, hogy az adott vendég melyikünk vendége, hiszen fontos, hogy arányos legyen a kettőtök meghívottjainak listája. Szerencsés helyzet, ha a barátaitok az évek múlásával közös barátokká válnak.

Összeírtam nektek pár kérdést, ami segítséget nyújthat nektek a döntésben. Ezeket gondoljátok át, ha egy-egy személyben bizonytalanok vagytok:

  • Beszéltetek vele az elmúlt egy évben?
  • Ha a plusz egy a kérdés: Találkoztatok már a párjával?
  • Örülnél, ha ő meghívna az esküvőjére/Meghívtak az esküvőjükre?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük