Skip to content

A legfontosabb szabályok az esküvőszervezés közben

Az esküvőszervezés izgalmas, de összetett feladat. A siker érdekében fontos betartani néhány alapvető szabályt és iránymutatást. Ezek a tippek segítenek abban, hogy a szervezés alatt minden simán menjen, és a végén mindenki jól érezze magát.

Kezdjétek el időben a szervezést!

Az esküvőszervezés időigényes folyamat. Kezdjétek el a szervezést időben, hogy legyen elég időtök minden részletre odafigyelni és hogy ne kelljen kapkodni és hirtelen, átgondolatlan döntéseket hozni. Sokan nagy lelkesedéssel vágnak neki a feladatoknak, majd hamar szembesülnek azzal, hogy mennyi mindenre nem gondoltak, mennyi részből áll egy esküvő szervezése. Célszerű a feladatokat menetrendbe rendezni, beosztani, hogy mikor mivel fogtok foglalkozni, így biztosan semmi sem fog kimaradni a végén.

Készítsetek költségvetéstervet és tartsátok magatokat hozzá!

Az esküvő költségvetése az egyik, amit fontos elsők között tisztáznotok. Fontos, hogy a költségvetés reális legyen, és miután meghatároztátok osszátok fel, hogy mire mennyit tudtok költeni. Így tudjátok elkerülni, hogy a végén nagyon magas legyen a végösszeg.

Én az első találkozón meg szoktam kérdezni a prioritásokat, hogy mi az, ami a párnak a legfontosabb az esküvőn, így a költségvetésben is ezekre az elemekre helyezünk nagyobb hangsúlyt.

Időpont kiválasztása

Fontos az időpontot meghatároznotok, hiszen az összes szolgáltatótól erre a napra fogtok ajánlatot kérni, fontos időben kideríteni, hogy ráérnek- e az adott napon. A közeli családtagokat/barátokat is érdemes megkérdezni, hogy az általatok tervezett dátum jó-e nekik, nincs-e például egy másik esküvő is abban az időben. Előfordulhat, hogy emiatt nem tudna részt venni a család vagy a baráti kör egy része az esküvőn.

Ha nem ragaszkodtok konkrét dátumhoz, akkor is érdemes legalább hónapra leszűkíteni, hogy könnyebb legyen a tájékozódás, hogy mikre lesz szükségetek. Ha meleg hónapokban tervezitek az esküvőt, akkor célszerű a légkondira, a szertartáson legyezőre, a vendégváráson napernyőre gondolni. Ha pedig hűvösebb idő a terv, akkor pedig gondoskodjatok arról, hogy a vendégek semmiképp se fázzanak, készítsetek nekik estére a teraszra pokrócokat!

Válasszátok ki az esküvő stílusát!

Célszerű az elején kitalálni, hogy mekkora esküvőt terveztek, vintage vagy modern stílus az, ami tetszik nektek? Természetközeli vagy inkább elegáns fog meg benneteket jobban? Esetleg gondolkoztok valamilyen tematikában?

Vendéglista alapos átgondolása

A vendéglista összeállítása nem mindig könnyű feladat. Fontos, hogy olyan emberek vegyenek körül a nagy napon, akiket szívesen láttok. Az esetek többségében előjön, hogy valaki meghívott az esküvőjére, akkor illik visszahívni, de ez nincs mindig így. Ha az elmúlt egy év-két évben nem tartottátok a kapcsolatot, akkor nem szükséges, hogy rajta legyen a vendéglistán. Nagyon sok felesleges költségtől kímél meg benneteket, ha alaposan átgondoljátok, hogy kit hívtok meg az esküvőtökre.

Menyasszonyi ruha kiválasztása

A menyasszony ruhájának kiválasztása legtöbb esetben időigényes lehet. Érdemes időben nekikezdeni a keresésnek, hogy legyen elég idő a próbákra és az esetleges módosításokra.

Előfordul, hogy valaki már az első helyen megtalálja az álomruháját, van, akinek időközben megváltozik az elképzelése, elbizonytalanodik és azért telik több időbe a tökéletes ruha kiválasztása, de az is előfordul, hogy valaki szalonban körbenéz, de aztán egyedi ruhát terveztetne, ami pedig önmagában is sokkal időigényesebb, mint a bérlés vagy vásárlás egy szalonból.

Kommunikáció a szolgáltatókkal

A megfelelő kommunikáció kulcsfontosságú a szolgáltatókkal. Nagyon fontos, mindkét fél tisztelettudóan beszéljen a másikkal. Legyen világos, hogy mire van szükségetek, és kérjétek meg őket, hogy részletesen mutassák be a szolgáltatásaikat és az áraikat és hogy milyen lehetőségek közül választhattok. Nagyon fontos az ő részükről viszont, hogy mindenről, amiben megegyeztetek készítsetek szerződést is, így mindkét fél védve van, bármi történne. Ha módosítanátok valamin, akkor arról mindig készüljön írásos összefoglaló, vagy szerződésmódosítás, amire majd vissza tudtok hivatkozni.

Megfelelő fotós kiválasztása

Ahogy telik az idő az esküvőtök után egyre kevésbé fogtok emlékezni a dekorációra, az ételre, az apróságokra. Viszont, ha megfelelő fotóst, esetleg mellé videós is választotok, aki minden pillanatotokat megörökíti, szuper emlékeket köszönhettek neki.

Emellett nagyon fontos a jó zene szolgáltató, legyen az dj vagy zenekar, ha jó a buli, akkor nagyon jó emlékként gondoltok majd vissza rá Ti is és a vendégeitek is. És nem utolsó sorban a fényképeken, videókon is vidám párokat láttok majd.

Ne felejtsétek el élvezni a napot!

Az esküvőtök napja nagyon gyorsan el fog telni, így nagyon fontos, hogy foglalkozzatok egymással, élvezzétek a Nagy Nap minden pillanatát! Az esküvő előtti napon pihenjétek ki magatokat, reggel egyetek bőséges reggelit, és bízzatok meg a barátaitokban, családtagokban és a szolgáltatóitokban, ne ti rohangáljatok az esküvőtök napján!

Ezt legegyszerűbb úgy elérnetek, ha profi esküvőszervezőre bízzátok az esküvőtöket!

Sok boldogságot kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük