Skip to content

Esküvői stressz kezelése: Tippek a Nagy Nap előtt

Az esküvő minden nő életében egy rendkívüli pillanat. A mesés, gyermeki álmok valóra válnak, a Nagy Nap elérkezik. De mi van, ha azon a bizonyos Nagy Napon a menyasszony nem érzi magát a tündérmesébe illő menyasszonynak? Mi van, ha a magabiztosság hirtelen elillan, és kétségbe esik? Ne aggódjatok, kedves menyasszonyok, az teljesen normális, az esküvő szervezése meglehetősen stresszes időszak. Az összes részlet, a helyszín, a dekoráció, a vendéglista és a menü kiválasztása hatalmas feladat. A menyasszony hajlamos lehet túlzottan belefeledkezni a tervezésbe, elfelejtve közben saját magát és az érzéseit. Az egyensúly megtalálása a tervezés és az önazonosság között kulcsfontosságú.

A jó hír az, hogy léteznek hatékony módszerek, amelyek segíthetnek csökkenteni ezt a stresszt, és örömtelibbé teszik az esküvőt és a szervezési folyamatot.

Kezdjétek el időben a szervezést

Az egyik legfontosabb módja az esküvői stressz csökkentésének az időben való tervezés. Ne hagyjátok az összes részletet az utolsó pillanatra. Készítsetek teendőlistát és menetrendet, és tartsátok magatokat hozzájuk. Ne kapkodjatok! Ha túl későn kezdtek neki a szervezésnek, azt érezhetitek, hogy le vagytok maradva, és esetleg meggondolatlanul döntötök bizonyos témákban. Mindenképp alaposan gondoljátok át mielőtt döntést hoztok bármivel kapcsolatban. Bontsátok le a teendőket kisebb elemekre, így több sikerélményetek lesz, és biztosan semmi sem fog kimaradni a listáról.

Nagyon fontos továbbá, hogy mindent írjatok le Ha telefonon is beszéltek meg valamit a szolgáltatóitokkal, akkor is erősítsétek meg írásban is, hogy visszakövethető legyen és lehessen rá hivatkozni.

A szolgáltatókkal fontos, hogy az alábbiakat tisztázzátok, ezekre nagyon figyeljetek:

  • Olvassátok el az apró betűs részeket, figyeljetek az extra szervízdíjra és egyéb rejtett költségekre!
  • Adjatok a szolgáltatóitoknak világos és jól érthető instrukciókat, legyenek tisztában azzal, hogy mik az elképzelésitek.
  • Használjatok táblázatot a költségvetésetekhez, egy kattintással tudjátok változtatni a tételeket, így könnyen tudtok kalkulálni! Ha a költségvetésetekben meg van határozva a tervezett maximum összeg egy-egy szolgáltatásra, könnyebben tudtok keresgélni.

Kérjetek segítséget!

Nem vagytok egyedül ezzel az érzéssel. Keressetek olyan barátokat vagy családtagokat, akik támogatnak és megértik az érzéseiteket.

Ne próbáljatok mindent egyedül megcsinálni. Kérjetek segítséget a családtól, barátoktól, vagy akár egy esküvőszervezőtől. A segítség igénybevétele könnyebbé teszi az előkészületeket és csökkenti a stresszt. Ha nem is a szervezésben kérnétek a segítséget, sokszor hasznos lehet egy külső szemlélő véleménye, azonban vigyázzatok, hogy ne kérjétek ki túl sok személy véleményét, mert egy idő után csak összezavarnak benneteket.

Halljátok meg a tapasztalt szolgálaóitok szavait, jótanácsait!

Készítsétek fel magatokat érzelmileg!

Az esküvői stressz nagyrészt az érzelmi feszültség miatt jelentkezik. Sokszor olyan dolgokon is fennakadhattok, amin egyébként nem tennétek. Ez azért van, mert a lehető legtökéletesebb napot szeretnétek, ez természetes. Viszont fontos, hogy a Nagy Napra ne egy fesztültséggel teli napként tekintsetek vissza majd a jövőben! Fontos, hogy időt szánjatok arra, hogy megküzdjetek az érzelmeitekkel és felkészítsétek magatokat mentálisan is. Meditáljatok, jógázzatok, vagy a relaxációs gyakorlatok segíthetnek.

Hagyjatok időt a pihenésre!

Ne hagyjátok, hogy az esküvőszervezés az alvás és a pihenés rovására menjen. Találjátok meg a megfelelő egyensúlyt, osszátok fel a feladatokat, és ne hagyjátok, hogy az esküvőszervezésre idegesen gondoljatok!

Tervezzetek időt magatoknak: egyedül és együtt is! Az esküvőszervezés közben ne feledkezzetek meg arról, hogy időt szánjatok magatokra. Illesszetek be a naptárotokba „menyasszonyi időt,” és „vőlegény időt” amikor csak magatokra koncentráltok, és olyat tesztek, ami boldoggá tesz.

Kommunikáljatok egymással!

Ne tartsátok magatokban az érzéseiteket. A pároddal beszélgetni az aggodalmakról segíthet az érzelmi terhek enyhítésében. A kommunikáció a legfontosabb! Beszélj a pároddal az elvárásokról és az érzéseitekről. Ne hagyjátok, hogy az egyikőtök elnyomja a másikat, hiszen ez a nap mindkettőtökről szól! Fontos, hogy mindketten megtaláljátok azokat az elemeket az esküvőtökben, ami számotokra a legfontosabb!

Fókuszáljatok az emlékezetes pillanatokra!

Az esküvő azért van, hogy megünnepeljétek a szerelmet és az egymás iránti elköteleződést. Ne felejtsétek el, hogy a legfontosabbak az emlékezetes pillanatok és azok az érzések, amiket megosztotok egymással és a vendégekkel. Az esküvőn nevessetek, sokat élvezzétek ki minden percét, mert nagyon hamar el fog szaladni ez az egy nap! És nem utolsó sorban egész nap kamerák fognak benneteket figyelni, ha jól érzitek magatokat, az a képeken is át fog jönni!

Külső nyomás:

A közösségi média és a magazinok tele vannak tökéletes esküvői képekkel és idealizált menyasszonyokkal. Egy menyasszony könnyen lehet, hogy úgy érzi magát, mintha meg kellene felelnie ezeknek a képzeletbeli elvárásoknak, és ez szorongást okozhat. Másrészről a család és a barátok is hajlamosak beleszólni abba, hogy hogyan kéne az esküvőnek történnie. Ilyenkor érdemes egy pár lépést hátrálni, megnyugodni és igyekezni saját magatokat helyezni előtérbe, hiszen a Ti esküvőtökről van szó.

Ne próbálj másoknak megfelelni! Tervezzétek meg úgy a napot, ahogy számotokra a legmegfelelőbb. Az esküvőtök nem a megfelelésről szól, hanem a Ti szeretetetek megünnepléséről.

Az esküvői stressz természetes velejárója az előkészületeknek, de a megfelelő hozzáállással és támogatással csökkenthető. Az a cél, hogy a nagy nap mindenki számára örömteli és felejthetetlen legyen. Ha azt érzitek, hogy segítő kézre lenne szükségetek az első pillanattól kezdve, vagy belekezdtetek a szervezésbe, de elakadtatok, vegyétek fel velem a kapcsolatot, szívesen segítek!

Boldog, stresszmentes készülődést kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük