Esküvőszervező és ceremóniamester – Kell nekünk mindkettő?

Az esküvők szervezése rengeteg részletből és kihívásból áll és sokan úgy gondolják, hogy bőven elég vagy esküvőszervezőt vagy ceremóniamestert felkérni a Nagy napra. Ez nem teljesen igaz, ebben a blogbejegyzésemben a két szakmát vizsgáljuk meg.

Az esküvőszervező szerepe:

Az esküvőszervező az esküvői előkészülettől kezdve a Nagy Nap lebonyolításáig segít a pároknak minden felmerülő kérdéssel, problémával kapcsolatban. A tervezési folyamat kezdetétől a befejezésig jelen van, feladata a következő:

  • Koordináció és tervezés: Az esküvőszervező segít kiválasztani a helyszínt, egyeztet a szolgáltatókkal, esküvői forgatókönyvet és költségvetéstáblázatot készít, segít, hogy az esküvő egésze a Ti stílusotokat tükrözze, egységes legyen minden, a hangulat pedig felejthetetlen legyen.
  • Költségvetés készítés: Az esküvőszervező folyamatosan nyomon követi a költségeket és segít költséghatékony megoldásokat találni, valamint előfordulhat, hogy olyan szolgáltatókat is ajánl, aki rajta keresztül kedvezőbb árakat ad a pároknak.
  • Szolgáltatók ajánlása, kapcsolattartás: Az esküvőszervező ismeri a legjobb és legmegbízhatóbb szolgáltatókat. Mivel minden pár más és más, így nem mindenkihez ugyan az a helyszín, fotós-videós, zenekar illik, így mindenki számára a legmegfelelőbb szolgáltatót tudja ajánlani.
  • Forgatókönyv készítése: Az esküvőszervező részletes forgatókönyvet készít a Nagy Napra, amely tartalmazza az előkészületet, szertartásokat, a vacsorát, a tortavágást, a játékokat, a táncokat, és minden egyebet, amit csak szeretnétek. Ez hatalmas segítség, hogy gördülékenyen menjen az esemény lebonyolítása.
  • Stressz csökkentése: Az esküvőszervező segít abban, hogy levegye a párok válláról a terhet, így az esküvő napját sokkal nyugodtabban tudják megélni.

Csak esküvőszervezőt abban az esetben érdemes felkérni, ha a lakodalom alatt teljesen kötetlen, beszélgetős, táncolós estét szeretnétek, előre megírt programterv nélkül. Hiszen a szervező segít az előkészületekben, sőt az esküvő napján is ott van, de ő nem vagy ritkán szólal fel, csak a háttérből irányítja az eseményeket.

A ceremóniamester szerepe:

A ceremóniamester a Nagy Napon az előzetes tervek végrehajtásáért felel a szertartások kezdetétől. Feladatai a következők:

  • Koordináció a Nagy Napon: A ceremóniamester gondoskodik arról, hogy minden a tervek szerint menjen. Ő irányítja a szolgáltatókat, segít a vendégeknek, és biztosítja, hogy a tervezett időpontokat betartsák.
  • Bejelentések és beszédek: A ceremóniamester ismerteti az esküvői menetrendet, segít a vendégeknek az információk átadásában, és koordinálja a beszédeket, játékokat, programpontokat.
  • Közvetítői szerep: A ceremóniamester könnyedén kommunikál, ha valami váratlan dolog történik, vagy változás lép fel a menetendben.

Csak ceremóniamestert abban az esetben célszerű felkérni, ha a vagy van olyan segítőtök, aki segít a szervezésben, vagy Ti magatok kézben tudjátok tartani a dolgokat és csak az esküvő napján a lakodalom idejére szeretnétek pár játékos feladatot, verset vagy valakit, aki mint egy műsorvezető levezeti az estét.

Azonban úgy gondolom, hogy egy ceremóniamester és egy esküvőszervező teljes mértékben elférnek egymás mellett, hiszen a szervező főként az esküvő előtt tevékenykedik, a ceremóniamester feladata, pedig az esküvő napján kezdődik el, így ahelyett, hogy „egymás ellen” dolgoznának éppen kiegészítik egymást.

Miért NE döntsünk csak az egyik mellett?

Mind az esküvőszervező, mind a ceremóniamester fontos szereplők egy esküvőn. Együttműködésük eredményeként az esküvő zökkenőmentesen zajlik, miközben a pár és a vendégek élvezik az eseményt.

Az esküvőszervező segít a párnak álmaik esküvőjét megtervezni, és a ceremóniamester gondoskodik arról, hogy minden a tervek szerint menjen a nagy napon. Mindkét szakember hozzájárul a pár nyugalmához és az esküvő sikeréhez. A legjobb döntés az lehet, ha mindkét szakembert bevonják az esküvői tervezésbe, és így biztosítják, hogy az egész folyamat gördülékeny és stresszmentes legyen.

Néhány szituáció, amikor kimondottan szerencsés volt, hogy esküvőszervező és ceremóniamester is jelen volt az esküvőn

Előfordulhatnak balesetek, figyelmetlenségek. A konkrét szituációnkban a vőlegény ismerőse biztosította volna a tortát, sajnos nem megfelelően. Az esküvő napján telefonáltam neki, hogy merre jár (mert már meg kellett volna érkeznie), de pánikolva mondta, hogy elnézte a dátumot és nem aznapra számolt a tortával. Esküvőszervezőként nekem már a beszélgetés közben járt az agyam, hogy mit lehetne tenni, elővettem a mappámat a közeli cukrászdák elérhetőségeivel, és minden lehetőséget megmozgattam, azon dolgoztam, hogy a lehető legtöbbet ki tudjunk hozni addigra, amikorra a forgatókönyv szerint a tortavágás következett. Szerencsés volt, hogy volt ceremóniamesterünk, hiszen a legtöbb vendég semmit nem érzékelt ebből a szerencsétlen helyzetből, sőt, mivel sikerült megoldani és több tortát is intéztünk, mint eredetileg tervben volt, a vendégek közül többen jelezték, hogy nem is voltak olyan esküvőn, ahol ennyi torta volt és ez mennyire különleges. Ceremóniamester nélkül kialakulhatott volna egy káosz, hiszen én a tortát intéztem, viszont a ceremóniamester játékokkal, programokkal tökéletesen kordában tudta tartani a dolgokat. Így, hogy én is ott voltam a Nagy Napon teljes mértékben tudtam erre a szituációra koncentrálni, és végül is sikeresen abszolváltuk közös munkával a történteket!

Mit tennétek, ha elmenne az áram a helyszínen, de közben tart a buli? Egy ceremóniamester – esküvőszervező kombinációval könnyedén felejthetővé válik ez az apró probléma, hiszen a ceremóniamester biztosan elő tud valamilyen játékkal vagy programötlettel rukkolni, amíg az esküvőszervező meg tudja keresni a probléma forrását.

Népszerű program az esküvőkön a csillagszórózás, gyertyafény keringő, buborékfújózás egyéb olyan játék, amihez szükség van kellékekre. Amíg a ceremóniamester még az előző játékot konferálja, vezényli, addig az esküvőszervező már készenlétben van és megfelelően előkészíti a következő programpont kellékeit, legtöbbször szinte észrevétlenül.

A ceremóniamester tehát tulajdonképpen az esküvőszervező szócsöve, aki fokozza a hangulatot, vezényli az estét, szórakoztat, az esküvőszervező pedig mint egy jó rendező, a háttérből koordinál mindent és irányít, hogy minden mindig a lehető legtökéletesebben alakuljon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük