Skip to content

Fenntartható esküvő

Az esküvő az életetek egyik legszebb napja, de ha nem figyeltek oda, akkor az egyik legpazarlóbb is. Manapság egyre több pár igyekszik odafigyelni, hogy esküvője minél fenntarthatóbb legyen.

Dekoráció

Szabadtéri esküvő esetén válasszatok valami olyan hátteret (pl nagy fa vagy borostyánnal benőtt házfal), ami a maga természetességében csodálatos. Ez nemcsak környezettudatos választás, hanem sokat tudtok spórolni is vele.  Emellett nézzetek körbe Facebook csoportokban, ahol használt dekorációkat árulnak. Rengeteg esküvői dekoráció fellelhető, ezzel az is jól jár, aki már nem használja, és Ti is, akik nem új dekorokat hoztok be a körforgásra, hanem újra használjátok valaki másét.

A csokrokat fel tudjátok használni több helyen az esküvő folyamán. Miután a szertartás után már nem kellenek a koszorúslányok csokrai helyezzétek be az asztaldíszekbe. A szertartásvezető asztalán lévő virág pedig legyen a főasztaldíszetek.

Helyszín

Keressetek olyan helyszínt, ahol a szervezők és tulajdonosok igyekszenek a mindennapokban is odafigyelni a környezettudatosságra. Tegyétek fel ezeket a kérdéseket a helyszínnek, hogy megtudjátok, hogy figyelnek-e a környezettudatosságra, vagy tudnak-e megoldást találni.

  • A maradékokat hogyan komposztálják? Mi történik vele?
  • Tudnak olyan élelmiszereket, amikhez helyi termelőktől szerzik be az alapanyagokat?
  • Vannak megújuló energiaforrások a helyszínen? (pl napelemek)
  • Együttműködnek valamilyen természetvédelmi szervezettel?

Szolgáltatók

A szolgáltatók keresésénél nyugodtan beszéljetek a szolgáltatóitokkal erről a témáról. Ha ez valóban fontos nektek, akkor kérdezzétek meg, hogy ők foglalkoznak-e ezzel a témával, milyen javaslatokat tudnak adni nektek a saját szolgáltatásukkal kapcsolatban.

Meghívó

Válasszatok virtuális meghívót vagy készítsetek esküvői weboldalt. Lássuk be, a meghívók nagy százaléka a szemétben végzi. Válasszatok virtuális meghívót és hívjátok meg barátaitokat és családtagjaitokat az interneten keresztül. Ez történhet emailben, Facebook csoportban vagy készíthettek az esküvőre esküvői honlapot is, ahová minden fontos információt feltöltötök.

Ha mégis a kézzelfogható meghívóhoz ragaszkodtok, akkor pedig válasszatok újrahasznosított papírból készült meghívót.

Fenntartható ajándék vagy adomány

Ha a mindennapjaitokat is a fenntarthatóság szerint élitek, akkor írjatok össze nászajándéklistát, amin ilyen termékek szerepelnek. Fontos, hogy ebben az esetben jelöljétek meg, hogy a vendégek hol tudják ezeket beszerezni, nem lesz mindenki számára egyértelmű. Ha lemondanátok az ajándékokról, akkor jelezzétek vendégeiteknek, hogy szeretnétek, ha adományoznának egy általatok kiválasztott szervezetnek.

Menyasszonyi ruha

Sok tervező odafigyel a fenntarthatóságra, sokan olyan ruhákat terveznek, amiket valamilyen formában a hétköznapokban is lehetősége van a menyasszonynak újra hordani. illetve válaszhattok „második esély” menyasszonyi ruhát is, ami annyit tesz, hogy vásároljátok meg valakitől a menyasszonyi ruháját. Egy menyasszonyi ruhát egyszer visel egy ember pár órán keresztül, szépen kitisztítva olyan akár az új. Ezzel pénzt spórolhattok és nem „fast-fashion” menyasszonyi ruhát vásároltok.

Hagyd ki a rizsdobást

Jól néz ki a képeken, de nem környezettudatos és nem tesz jót a madaraknak, akik felcsipegetik. Ha mindenképp szeretnétek valamilyen „szórást”, akkor válasszatok sziromszórást.

Köszönőajándékok

A köszönőajándékok nagy részét ott szokták hagyni a vendégek az esküvő után, így ezt a tételt nyugodtan kihagyhatjátok a listátokról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük