Skip to content

Gődény Csilla Makeup artist interjú

Mióta foglalkozol sminkeléssel?

2020 őszén vizsgáztam profi divatsminkesként Páll Adrienn sminkiskolájában, de már kiskorom óta tudtam, hogy művészettel fogok foglalkozni. Az, hogy a szépségipar lesz az utam, 16-17 évesen derült ki, mikor elkezdtem megismerni a nőiesség világát.

Hogyan, miért döntöttél úgy, hogy ezzel szeretnél foglalkozni?

Mindig imádtam festeni, alkotni, szépíteni. Akár vásznat, akár falakat, de egyszer csak elkezdett érdekelni a smink világa, így minden adódó alkalommal a húgomat, barátnőket sminkelgettem a szobámban. Az pedig, ha a hobbid a munkád, a legjobb dolog a világon.

Te házhoz is mész vagy a menyasszonynak kell hozzád menni?

Budapesten és környékén szívesen megyek házhoz is, de a menyasszonyoknak általában az a legkényelmesebb, ha a nagy napon a helyszínen folyik minden készülődés, a próbasminket pedig közösen megbeszéljük, hol, mikor alkalmas.

Mennyi idővel az esküvő előtt érdemes próbasminket csináltatni?

Én általában egy hónappal a kitűzött dátum előtt ajánlom, hiszen ilyenkor már kezd minden a végleges lenni a menyasszony kinézetével kapcsolatban. Ha nyári az esküvő például nem készítenék télen próbasminket, hiszen még a bőrszínünk is fakóbb, a hajunk lehet sötétebb. Egy hónap pedig pont elegendő arra, hogy átgondolhassa a menyasszony, valóban minden tetszik- e.

Hogyan készüljön fel a menyasszony a próbasminkre? Vigyen valamit magával? Milyen ruhában legyen?

Ahhoz, hogy a lehető legjobban alkalmazkodjunk a menyasszony és az esküvő stílusához, jó, ha a következőket a beauty- team is látja:

  • a ruhák (menyasszonyi, menyecske)
  • az esküvő színvilága
  • a csokor
  • a haj
  • ékszerek
  • és bármi további információ, ami fontos lehet a megálmodott look-kal kapcsolatban.
  • Ezeken kívül technikai részleteknek is örülünk, mint pl: bevált bőrápolási rutin, fényvédő, bármilyen allergia sminktermékekre…

A próbasmink alkalmával egy vagy több smink is készül?

Ez egy 2-2,5 órás alkalom, ahol a menyasszony elképzeléséből kiindulva közösen megálmodjuk mi lesz a legelőnyösebb smink, valamint megbeszéljük a részleteket a nagy nappal kapcsolatban. Ahogy sminkelek, látja a vendég miként alakul az arca, és közben is bármin változtathat. Egy ilyen folyamat alatt lehet akár 10 rúzscsere, vagy két teljesen más szemsmink kipróbálása is. A fő, hogy megtaláljuk az igazit.

Milyen bőrápolási rutint tudnál ajánlani az esküvő előtti időszakra? 

A legfontosabb, hogy a kevesebb néha több. Ne az esküvő előtt próbáljunk ki új dolgokat, főleg ne csináljunk nagy változásokat a hatóanyagokkal kapcsolatban. Ahhoz, hogy a bőr hozzászokjon egy új összetevőhöz, hetek kellhetnek. Ezen kívül érdemes nem a smink előtti 3 napban gyantázni az arcon lévő szőrzetet, hiszen itt a bőr csúszós lesz és a smink nem áll meg szépen rajta.

Mi volt az eddigi legextrémebb kérés hozzád? Volt, amit nem vállaltál el?

A legextrémebb az volt, mikor egy legénybúcsúra kért egy csapat brit fiú Geisha sminket a vőlegénynek. Olyan még nem volt, amit ne vállaltam volna el. 

 

Inkább saját elképzeléseid alapján szeretsz dolgozni vagy a menyasszony tervei és elképzelései szerint?

Úgy gondolom a többi munkám során kiélhetem kreativitásomat, hogy itt maximálisan a másik igénye szerint alakuljon a smink. Ezzel együtt viszont nagyon értékelem, mikor a menyasszonyok bíznak a szakmai rálátásomban és elfogadnak egy- egy tippet.

 

A sminkesnek milyen információkat kell tudniuk a tökéletes smink kitalálásához? (Ruhaszín, dekor, stb.) Mik azok a tényezők, ami alapján kiválasztod, hogy milyen smink való egy menyasszonynak?

Azokon kívül, amiket felsoroltam, nagyon fontos, hogy a menyasszony saját stílusa illjen a sminkhez. Nincs rosszabb smink, mint az amelyik nem önazonos. Ezért nagyon jó támpont, ha a menyasszony olyan ruhában és sminkben jön, amilyet magán szeret látni. Ha ez egy smokey, akkor abban, ha semmi smink akkor pedig úgy.

Mennyire befolyásolják a divatszínek vagy mondjuk a dekoráció színe a sminket?

Nagyon sokan tervezik az esküvőjüket egy bizonyos szín köré, legyen az a kedvenc színük, vagy az év színe. A smink is jobban együttműködik a körülötte lévő környezethez, ha illik hozzá színvilágban. Ez nem azt jelenti, hogy a tavalyi rengeteg smaragdzöld esküvőn minden menyasszonynak zöld volt a sminkje. (egynek sem volt zöld) De például egy arany dekorációhoz nem ezüstös sminket készítenék.

Milyen sminkeszközökkel dolgozol? Van megoldás, ha valakinek nagyon problémás a bőre és allergiás valamilyen összetevőre?

Professzionális és high-end termékekkel dolgozok, hiszen ezek a legtartósabbak és megbízhatóbbak. Menyasszonyi sminkhez természetesen vízállót rakok mindenből. Annak, aki allergiás, vagy érzékeny bőrű van illatanyagmentes természetes összetevőkből készült alternatíva a táskámban.

Körülbelül mennyi idő elkészíteni a próbasminket és a sminket a Nagy Napon?

A próbasmink a sok változtatás és beszélgetés miatt 2- 2,5 óra is lehet. A nagy napon viszont már kész koncepció szerint dolgozunk, így ott 1 óra alatt elkézül a smink. A hozzátartozók alkalmi sminkje pedig 45 percet igényel.

Mit javasolsz azoknak a menyasszonyoknak, akik gyakran szoktak sminkelni és szeretnék ők elkészíteni a saját esküvői sminkjüket?

Én is találkoztam már olyannal, aki magát sminkelte, ám sokszor sminkesek is másik szakmabelire bízzák ezt az alkalmat, szerintem két okból:

  1. Mindenki másképp látja az arcunkat és annak szépségét. Lehet, egy sminkes olyan kiemelendő részletet vesz észre, valamint úgy tudja ezt hangsúlyozni, (színtan, arc szemformák ismerete) ahogy te sosem gondoltad volna.
  2. Ez a nap így is izgalmas, pörgős. Nem biztos, hogy hiányzik, hogy leüljünk 1 óráig magunkat sminkelni, és utána azon aggódjunk, vajon le fog- e folyni mikor elérzékenyedünk.

Hogyan éred el, hogy a smink egész nap tartós maradjon? Frissítésre hogyan van lehetőség?

A megfelelő termékek mellett nagyon fontos, a rétegezés… Mindig vékonyan, több rétegben viszem fel az adott anyagot, így sokkal tartósabb lesz. Az is fontos, hogy megfelelő finish-t válasszunk az adott bőrtípushoz. Egy olajos bőrű vendégen nem fog megmaradni szépen az az alapozó, ami egy vízhiányos bőrön igen- és fordítva.

Frissítésre két megoldás is van. Az egyik, hogy felár ellenében készenlétben állok az esküvő végéig, és mindig figyelem, tökéletes legyen a smink. Ilyen esetben átsminkelést is kérhet a menyasszony a menyecske ruhához. legyen az egy piros rúzs, vagy egy teljes új look.

A másik megoldás, hogy biztosítok egy mini szettet, tester méretű termékekkel, amivel a vendégem magának tökéletesítheti a sminket. Ebben egy kis púder, rúzs korrektor szokott lenni.

 

Mik a hosszútávú terveid?

Imádom a munkám és a legszebbet előhozni mindenki arcából. Én egyértelműen a sminkelés beauty részét szeretem legjobban, így szeretnék megfordulni minél több esküvőn, divatbemutatón, fotózáson.

Ha egy menyasszonynak felkeltettük az érdeklődését, hol tud megtalálni téged? 

A legtöbbet az instagramot használom szakmai tartalmak megosztására, így itt látható a legtöbb munkám @makeup_bycsilla néven.

https://www.instagram.com/makeup_bycsilla/

Ezen kívül a honlapomon:

https://godenycsilla99.wixsite.com/makeupbycsilla

Valamint telefonon és emailben is kereshettek bármilyen kérdéssel:

06205319228

godeny.csilla99@gmail.com

Köszönöm szépen a válaszaidat!

Én köszönöm! 💕

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük