Skip to content

Interjú : Hallottál már az esküvői weboldalakról?

Kérlek mesélj magadról! Honnan indultál, hogyan jött az ötlet, hogy esküvői weboldalakkal foglalkozz?

Kezdjük akkor egy személyes sztorival. A mi esküvőnk 5 éve, Székesfehérvár belvárosában volt, ahol szörnyű a parkolás. Egy mondatban felhívtuk erre meghívottjaink figyelmét a meghívón, de így is többen tízezres büntetéseket kaptak. Sajnos csak saját esküvőm után állt össze a fejemben a kép, mekkora segítség lett volna egy weboldal, részletesebb infókkal, és nem csak ebben a dologban. Legalább 10 éve foglalkozom weboldal szerkesztéssel, azóta ez egy új szerelemprojekt számomra.

Milyen szolgáltatásokat nyújt pontosan az esküvői weboldal?

Alapvetően azért klassz dolog, mert mindent sokkal részletesebben megjeleníthetünk rajta, mint mondjuk a papír alapú meghívónkon. Csak felsorolom, de mindegyikről hosszan tudnék mesélni: pár megismerése, online meghívó, visszajelzési felület, menetrend, jegyesfotók, esküvői képek, parkolás, szállás információk, szervezett busz, ajándékok. És gyakorlatilag bármi, amit a pár meg szeretne osztani meghívottaival.

Valamint meg kell említenem, hogy ezek privát weboldalak, mivel személyes információkat és fényképeket tartalmaznak. Csak a pár és vendégei számára elérhetőek. (Épp ezért nehezebb számomra referencia munkákat megosztani.)

Milyen előnyei vannak az esküvői weboldalnak az ifjú párok számára?

Tapasztalatom szerint, mivel a vendégek minden fontos információt egy helyen megtalálnak, nem a párt (vagy a szervezőt) hívogatják kérdéseikkel, és Nagy Napra is felkészültebben érkeznek. Külön kiemelném még a néhány kattintással kitölthető online visszajelzési felületet. (Mi az esküvőnk előtt még mindenkit egyesével felhívtunk a létszámvéglegesítés miatt, illetve, hogy jelezzék esetleges ételérzékenységüket, vagy hogy hány fő kísérővel érkeznek.)

Ha pedig valaki az online meghívót választja, az időspórolás szempontjából jolly joker. Tervezés, címzés, utazási idő, találkozók szervezése… sok-sok pluszmunkától kímél meg, ha e-mailben vagy Messengeren hívhatod meg hozzátartozóidat, egy stílusos weboldal segítségével.

Milyen előnyei vannak vendég szempontból nézve?

Az előbbieken kívül – mert a könnyű visszajelzés és megfelelő információ átadás a vendégek számára is nagy előny – a weboldal esküvőn betöltött szerepét emelném ki. Ma már mindenkinek a keze ügyében van okostelefonja. Vendégünk bármikor felpillanthat a weboldalra, ha érdekli mondjuk, mi a következő menetrendi pont, vagy pontosan milyen (vegán vagy laktózmentes) fogásokból áll a vacsora.

Esküvő után pedig a weboldal elvezeti a látogatót a kidolgozott esküvői fényképekhez is. A weboldal tehát a teljes esküvői folyamaton végigkísér, a szervezéstől az emlékekig.

Mi határozza meg az esküvői weboldal kinézetét?

Alapvetően a pár ízlése. Legtöbben a jegyesfotóik hangulatához igazítják, de vannak, akik az esküvői dekorhoz passzoló weboldalt és online meghívót szeretnének. Léteznek weboldal trendek is persze, melyekre mindig felhívom a párok figyelmét, illetve alapvető felépítési sajátosságok, melyekre az áttekinthetőség miatt érdemes figyelni.

Hogyan működik a weboldal felépítésének folyamata? Milyen információkra van szükséged hozzá?

Azzal kezdeném, hogy a weboldallal az alapvető célom az idő és energia spórolás. Tehát ez abszolút preferencia a tervezési folyamat alatt is.

Egy kb. fél-egy órás (általában online) megbeszéléssel kezdődik a folyamat, mely alatt rengeteg mintát és ötletet mutatok, és igazából közösen ötletelünk a párral. Nem mindenki érkezik szilárd elképzelésekkel, legjobb esetben az alábbiakat körülbelül tisztázni tudjuk már első körben: domain név, felépítés, aloldalak, színvilág, betűtípus.

Ezután én összerakom a weboldal alap vázát, melyet a pár két körben módosíthat. Természetesen a folyamat közben is szükség lehet még ötletelésre, többféle megjelenés vagy betűtípus megnézésére, de van, hogy nincs is szükség két körös módosításra.

Amire a pártól lesz szükségem, azok képek kettőjükről (általában a jegyesfotók közül választunk), és a szövegek, melyeket az oldalon szeretnének látni. Ezeket persze nem kell azonnal küldeni, és a szövegek megfogalmazásában is szívesen segíteni szoktam.

Mi a Te személyes kedvenced egy esküvői weboldalon?

Az, hogy környezetbarát. Rengeteg papírt spórolhatunk meg, hiszen nem csak a meghívó jelenhet meg rajta, hanem a menetrend, a menüsor, az ültetési rend, vagy bármi, amit amúgy nyomtatnunk kellene. És mindez nagyon igényes formában, egyedi grafikai tervezéssel elkészítve.

Minden párnak javasolnád, vagy nem minden esküvő estén lenne rá szükség? Milyen pároknak javasolt?

Őszintén, én minden esküvőre kötelezővé tenném a weboldalt. Viccet félretéve igen, minden párnak javaslom, mert nem csak időt, de pénzt is spórolhatnak vele (gondoljunk csak a rengeteg nyomtatott anyagra).

Kivált bizonyos elemeket az esküvői weboldal vagy a hagyományos elemekkel együtt érdemes használni?

Ha itt a hagyományos meghívóra gondolsz, akkor ez egyéni preferencia kérdése. Nem mindenki tudja elengedni a papír alapú, kézbe fogható meghívókat, és ezt is teljesen meg tudom érteni. Ebben az esetben egy stílusosan szerkesztett qr kódot szoktunk elhelyezni a meghívón, melyet a vendégek telefonjuk kamerájával beszkennelve egyenesen az esküvői weboldalra juthatnak.

Mennyibe kerül egy ilyen weboldal elkészítése nálad?

Jelenleg 3db, szerintem nagyon kedvező árú csomagajánlatot állítottam össze a párok számára. Az alap csomag ára 49 ezer Ft.

Hol, milyen felületen tudnak téged elérni a párok?

Instagramon is nyugodtan üzenhetnek nekem, minden kérdésre szívesen válaszolok: @eskuvoi_weboldal_keszites, de minden információt megtalálnak weboldalamon, e-mailben vagy telefonon is felvehetjük a kapcsolatot: www.eskuvoi-weboldal-keszites.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük