Skip to content

Esküvői hagyományok, amiket nyugodtan hagyjatok ki

A párok sokszor kérdezik, hogy mit kell csinálni az esküvőjükön. Én mindig azt mondom nekik, hogy semmi sem kötelező, nem minden pár stílusához illik minden hagyomány, így amivel ez a helyzet, nyugodtan hagyjátok ki az esküvőtökből.

Hagyományos esküvői öltözet

Ha nem érzitek magatokat kényelmesen hosszú fehér ruhában és fekete öltönyben, akkor keressetek más opciót. A menyasszonyi ruha lehet a törtfehér, krém, csontszínű vagy akár belecsempészve pár színt, öltönyből pedig már szinte bármilyen szín megtalálható. A lényeg, hogy tükrözze a stílusotokat és érezzétek jól magatokat benne!

Csokor dobás

Ha nincs a násznépben hajadon hölgy, vagy csak egyszerűen nem tetszik ez a hagyomány, akkor nyugodtan hagyjátok ki. A harisnyakötő dobással már egyre többen így döntenek.

Ha a csokor eldobását hagynátok ki, akkor vannak olyan opciók, hogy a legidősebb, vagy a legfiatalabb vendégnek adjátok a csokrot. Ha pedig nem csak egy hölgynek okoznátok örömöt, akkor hulljon a csokrotok több részre!

Találkozás az esküvő előtt

Régebbi hagyomány, hogy a párok csak a szertartás keretén belül találkoznak. Ma már egyre gyakrabb az első pillantás a szertartás előtt. Személy szerint én ezt sokkal meghittebbnek tartom, hiszen ilyenkor valóban a pár találkozik egymással először, nem pedig az látja meg elsőnek a menyasszonyt, aki leghátul ül a templomban. Ilyenkor tudtok egymásnak levelet átadni vagy felolvasni, ami így, ilyen formában sokkal intimebb. Ráadásul, ha már délelőtt találkoztok, akkor meg tudjátok ejteni a kreatív fotózást és így nem húzzátok az időt, amikor már a vendégek is megérkeztek.

Beszédek

Ha Ti, vagy a vendégeitek nem érzik magukat komfortosan a nyilvános beszéddel kapcsolatban, akkor elég pár szó köszöntőt mondanotok, vagy tolmácsoljátok mondandótokat a ceremóniamestereteknek vagy vőfélyeteknek.

Tortavágás

A hagyomány azt mondja, hogy az hordja a nadrágot a házasságban, aki keze felül van a tortavágásnál. Ha erről a pár nem tud, akkor lehet érdekes, de ha igen, akkor viták alakulhatnak ki, hogy kinek a keze legyen felül. Egyszer egy menyasszony véletlenül rámarkolt a késre és elvágta a kezét, mert ő is és a vőlegénye is azt szerette volna, ha az ő keze van felül. Ettől megkímélve magatokat, választhattok két kést és vágjatok a két késsel közösen egy szeletet.

Köszönőajándékok

A köszönőajándékok többségét sajnos ott hagyják a vendégek az esküvő után. Elefelejtkeznek róla, és a nyakatokon marad egy csomó egyforma köszönőajándék. Ha ragaszkodtok hozzá, javaslom, hogy olyan ajándék legyen (pl elfogyasztható), amiből nem baj, ha megmarad, vagy pedig hagyjátok ki ezt az elemet, így az erre szánt pénzt másra tudjátok fordítani.

 

Ne feledjétek, az esküvőtök napján az a legfontosabb, hogy a lehető legfelszabadultabban érezzétek magatokat, így ha valami szokás vagy hagyomány nem áll közel a szívetekhez, akkor engedjétek el, vagy pedig keressetek alternatívát, hiszen már nagyon sok lehetőség van, aminek kitalálásában én is nagyon szívesen segítek nektek 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük